Cum să previi un incendiu provocat de electricitate

Statisticile referitoare la incendiile provocate de electricitate din România nu prea se găsesc în mediul online, însă ele sunt, cu siguranță, unul din motivele principale ale incendiilor în locuințele din România.

Aceste tipuri de incendii nu numai că provoacă daune materiale extrem de serioase, dar mai ales ele pun chiar în pericol viețile celor care locuiesc în aceste apartamente sau case. Vestea bună e că există o serie de sfaturi pe care le poți urma pentru a preveni aceste incendii periculoase.

Iată câteva dintre ele:

1.Folosește aparatele casnice în siguranță

Folosirea aparatelor casnice corespunzător în locuința ta este un factor important în prevenirea incendiilor provocate de electricitate.

De pildă, dacă iarna folosești un radiator, aerotermă sau un calorifer electric, nu le utiliza pentru un timp prea îndelungat. Acest lucru este unul din cele mai periculoase cauze ce pot duce la incendii.

Prin urmare, dacă folosești un astfel de aparat casnic iarna, limintează timpul în care îl folosești, utilizându-l doar atunci când te afli în acea cameră. De asemenea, îți recomandăm să le folosești doar la 50% din puterea lor, în loc de a le utiliza la putere maximă.

Dacă folosești un calorifer elecric la 50% din putere, el va încălzi la fel de mult camera ca și atunci când îl folosești la putere maximă, însă fără riscul de a strica prizele sau de a supraîncărca circuitele.

2.Mentine-ți sistemele de cablare în siguranță

Fiecare proprietar ar trebui să fie familiarizat cu cel puțin un electrician profesionist licențiat, care îl poate ajuta să-și mențină sistemul de cablare din locuință în siguranță. Electricienii licențiați te pot ajuta, printre altele, să:

  • Se asigure că orice modificări electrice sunt în concordanță cu standardele existente;
  • Să înlocuiască siguranțele și întrerupătoarele de circuite vechi sau defectuoase și să te sfătuiască cum să le folosești în mod corect;
  • Să inspecteze și să repare prizele și întrerupătoarele.

Dacă locuiești într-un apartament sau o casă veche, ia în considerare reinstalarea completă a cablării în întreaga locuință.

3.Nu folosi prea multe prelungitoare

Pe măsură ce anotimpurile mai friguroase se apropie, începem să folosim mai multe aparate electrice pentru a ne încălzi locuința, iar astfel riscul de incendii crește.

Una din cele mai des întâlnite cauze ale incendiilor produse de electricitate este cablarea defectuoasă, iar folosirea a prea multor prelungitoare poate duce la acest tip de dezastru în locuința ta.

Prelungitoarele, deși sunt avantajoase pentru că îți îngăduie să aduci electricitatea la aparatele care se află departe de prize, ele trebuie totuși utilizate corect pentru a evita pericolul unui incendiu.

Când folosești prelungitoare, asigură-te că nu le supraîncarci conectând la ele prea multe aparate. De asemenea, asigură-te că le inspectezi regulat pentru a vedea dacă sunt deteriorate sau uzate.

Dacă eziți în a te hotărî dacă un prelungitor este sigur pentru a fi folosit, mai bine nu-l utiliza. Cum se spune, paza bună păzește primejdia rea!

Pentru mai multe sfaturi despre cum să eviți incendiile provocate de electricitate, sau dacă ai orice problemă a instalației electrice în locuința ta, electricienii noștri în București și Ilfov îți stau la dispoziție. Sună acum la numărul dispeceratului nostru non stop pentru a stabili o întâlnire cu noi!

Cum să previi un incendiu provocat de electricitate

Articole & Sfaturi Electrician

0726.479.798